- ciasto francuskie
- serek homogenizowany naturalny
- gałka muszkatałowa
- sól, pieprz
- 150g sera z zieloną pleśnią
- ser żółty tarty
- 2 jajka, 2 ząbki czosnku
- brukselki
Postanowiłam przygotować na obiad dwie mini Tarty z brukselką. Ma ona dosyć mdły smak więc nadzienie musi być bardziej wyraziste. Ciasto francuskie jest tak kruche i miękkie jak brukselki więc idealnie będą się ze sobą komponowały :)
Dwie tartaletki wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Ciasto francuskie rozwałkowałam i wylepiłam nim brytfanki. Widelcem należy zrobić dziurki i na ok 10 min w temp 150C wkładam do piekarnika by delikatnie się podpiekł spód. By ciasto dalej utrzymało ładny kształt w foremce nalezy np. wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ziarenka fasoli tak by dociążyły ciasto.
Na gotowe spody wylewam farsz. Serek naturalny mieszam dokładnie z jajkami i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Do środka wkruszam ser z zieloną pleśnią i łączę. W farsz wkładam (surowe) brukselki. Tak przygotowane tarty wkładam do piekarnika na ok 30minut w temp 180C.
Pod koniec pieczenia posypuję tartym żółtym serem i gotowe.
Smacznego !
Bardzo ciekawe, chętnie skosztowałabym jedną :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń