http://www.kupszklo.pl/
Salaterka ta posiada również drewnianą przykrywkę, którą osłoniłam sałatkę w lodówce by smaki dokładnie się przegryzły, a następnie podczas kolacji wykorzystałam deskę z kompletu na dodatki.
SKŁADNIKI:
- kapusta pekińska
- oliwki zielone
- pierś z kurczaka - w przyprawie do kurczaka Kamis
- pomidory : żółte, czerwone
- dymka (cebulki i szczypiorek)
- marynowane kapary
- grzanki czosnkowe
- jogurt naturalny 200ml
- 3 łyżki majonezu
- sok z ćwiartki cytryny
- sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk
- 100g sera żółtego startego
- 2 łyżeczki musztardy
Układamy w salaterce warstwami:
1. szatkujemy kapustę.
2. dodajemy oliwki
3.następnie pierś z kurczaka - kroimy ją na małe cienkie kawałki. Marynujemy w przyprawie do kurczaka, po czym delikatnie podsmażamy na łyżce oliwy.
4. czwartą warstwą są pomidory- kroimy je w plasterki i układamy
5. cebulka pokrojona w plasterki
6. posypać szczypiorkiem z dymki
7. Na warstwy sałatki wylewamy uprzednio przygotowany sos. Łączymy wszystkie składniki - do smaku:
jogurt naturalny, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz,słodka papryka, lubczyk. Do gotowego sosu dodajemy starty żółty ser i mieszamy.
8.Na wierzchu sałatki sypię grzanki czosnkowe i marynowane kapary.
Tak przygotowaną sałatkę odstawiam przed podaniem na minimum 30 minut do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz