niedziela, 13 maja 2012

ZAPIEKANKA ZE SZPARAGAMI

Składniki:

*ciasto francuskie
* szparagi białe
* serek homogenizowany naturalny
* ser żółty
* dwa pomidory
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz,
* zioła prowansalskie
* gałka muszkatałowa
* cebula
* 2 jajka





Szparagi białe - obrać , ściąć od końca ok3cm, resztę wrzucić na wrzątek i gotować ok 5minut, (jeśli będziemy korzystać z zielonych nie trzeba ich obierać i gotujemy do 3min.)
Brytfankę wykładamy ciastem francuskim, na dno kładę plasterki pomidora (wcześniej sparzonego- bez skórki), następnie układam szparagi i zalewam gotową masą.

Masa serowo-jajeczna: serek mieszamy z startym na tarce żółtym serem ,solą, pieprzem, gałką muszkatałową (do smaku) , przeciśnietym przez praske czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Na wierzchu zapiekanki układam plasterki cebuli. Pieczemy ok 40minut do momentu ścięcia się masy serowo jajecznej. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz