środa, 7 maja 2014

WARKOCZ Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie
* 500g szpinaku (świeżego)
* 2-3 ząbki czosnku
* sól, pieprz do smaku
* łosoś
* 0,5 l. przygotowanego przyprawionego bulionu
* 3 łyżki śmietany 
* łyżka masła
* ok.300g filetu świeżego łososia
 
W pierwszej kolejności przygotowujemy łososia.
Ciasto francuskie nie piecze się zbyt długo więc, ja najpierw płat łososia delikatnie obgotowuję w rosołku.
Po tym zabiegu od ryby idealnie odchodzi skóra. 

Następnie szpinak: dokładnie myjemy i kroimy. Najpierw  wrzucam na parę minut na wrzątek, po czym wyjmuję i wrzucam na głęboką patelnię z łyżą masła i duszę. Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, sol i pieprz do smaku. Następnie już nie podgrzewając łączymy ze śmietaną.



Na ciasto francuskie nakładamy na środku (wzdłuż długiego brzegu) łososia, a na nim rozkładamy nasz śmietanowy szpinak. Pozostałe fragmenty ciasta nacinamy na paski po ok 3cm. Na zmianę nakładamy na siebie na paski ciasta tak jakbyśmy pletli warkocza. Danie pieczemy ok 20-25 minut w temp 180C. Przez ten czas ciasto się upiecze a smaki idealnie przenikną się wzajemnie. Wierzch ciasta można posmarować cienko białkiem jajka tak by po upieczeniu błyszczało.
Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, jest bardzo syte.

Danie w sam raz na specjalną okazję, można podać z lampką białego wina.
Polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz