piątek, 20 czerwca 2014

ZUPA SZPINAKOWA

SKŁADNIKI:
  • 2 litry bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • mały seler lub połowa dużego
  • 250g mielonego (rozdrobnionego) szpinaku - może być mrożony
  • śmietanka 30%
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 ziemniaki
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka masła
Do bulionu z listkami laurowymi dodajemy pokrojoną w paseczki włoszczyznę oraz w kostkę ziemniaczki. Po zagotowaniu dodajemy (rozmrożony) szpinak oraz cebulkę uprzednio pokrojoną w kosteczkę i podduszoną na maśle.
W dalszej kolejności przeciskamy przez praskę ząbki czosnku i dodajemy do śmietany. Następnie dolewamy odrobinę zupy i dokładnie mieszamy tak by potem nie zważyła nam się zupa. Śmietanę łączymy z zupą - wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)

1 komentarz: