poniedziałek, 11 maja 2020

ZUPA SZCZAWIOWA



Składniki:

  • 0,5kg szczawiu
  • kość schabowa
  • 2marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • duża gałązka lubczyku
  • sól, pieprz do smaku
  • duża łyżka masła
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana
Zupę ze świeżego szczawiu gotuje co roku 1-2 razy w okresie letnim najchętniej korzystając z polnego ponieważ ma bardziej kwaśny smak. W tym czasie zbieram go również by przygotować gotowy przecier na zimę do słoika, ale o tym już niedługo na osobnym poście :) Podana porcja szczawiu wystarcza na przygotowanie ok.2 litrów zupy.

Gotuję wywar mięsny (na kości) po czym dodaję marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, łyżeczka przypraw do smaku i gotuję dalej do miękkości warzyw.

Szczaw myję dokładnie i odcinam łodyżki.
Następnie kroję liście na drobniutkie paski. Wrzucam do osobnego garnka z dużą łyżką masła i duszę do miękkości. Po przygotowaniu szczawiu w ten sposób - przekładam wszystko do garnka z bulionem.

Zupę gotuję jeszcze kilka minut. Na koniec zabielam śmietaną. Podaję z jajkiem na twardo - w towarzystwie zazwyczaj pieczywa.


1 komentarz:

  1. Wiosna bez szczawiowej nie ma racji bytu. U nas była już dwukrotnie w różnych odsłonach. Kocham chwasty i cieszę się, że dołączyłaś do akcji. Przyrządzasz też inne rośliny łąkowe?

    OdpowiedzUsuń