czwartek, 9 lutego 2012

TRUSKAWKI



Nie mogąc się doczekać już lata skusiłam się dziś na truskawki. Wśród wszystkich ostatnich zimowych obiadów dziś na drugie danie powiało u nas w domu odrobina lata. Mimo wszystko nie dało się nie delektować ich zapachem.... Już czekam na czas kiedy zacznie się sezon na nasze Polskie truskawki. Narazie muszę się zadowolić tym i dżemem którym się raczę w niedzielne śniadania - udało mi się z poprzedniego sezonu zrobić kilka słoiczków.


TRUSKAWKI Z MAKARONEM jakże proste a cały czas wszyscy do tego wracamy...

Skladniki:
makaron - kolanka
truskawki
cukier waniliowy
kostka białego sera -półtłusty
śmietana


Makaron gotujemy jak w przepisie. Truskawki obrać, umyć i zmiksować w blenderze z cukrem waniliowym. Na talerz wyłożyć makaron, posypać rozdrobnionym białym serem, polać sosem truskawkowym. na wierzchu zrobić kleks ze śmietany  i udekorować pokrojoną truskawką.




DŻEM TRUSKAWKOWY

PROPORCJE :1 kg truskawek na 1/2 kg cukru na 1opak żelfixu

Przygotowane przekrojone na cztery truskawki włożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na noc. Następnie truskawki na małym ogniu truskawki dusimy ok godzinę, często mieszając. Do truskawek wsypujemy żelfix  i po zagotowaniu utrzymujemy na ogniu ok 10minut.
Masę z truskawek przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.  Na lnianej ściereczce ustawiamy kolejno słoiczki do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz