piątek, 16 maja 2014

Domowa wersja PESTO Z MAKARONEM

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • makaron spagetti 250g
  • pasta "pesto":  100g orzechów - korzystam z włoskich, 2 ząbki czosnku, oliwki zielone, 50ml oliwy (korzystam z kujawskiego o smaku bazylii z czosnkiem, jest bardzo aromatyczne idealnie komponuje się z tym daniem) ,pęczek świeżej bazylii, mały pęczek świeżej natki pietruszki, 1 mała łyżeczka octu ciemnego-balsamicznego, sól i pieprz tylko do smaku.                                                                                                                                     

           
                                            
Orzechy prażymy na patelni, po czym miksujemy dodając po kolei następne składniki :  bazylię, natkę pietruszki, oliwę, doprawiamy delikatnie octem balsamicznym, solą i pieprzem. Czosnek kroję w drobniutką kosteczkę, oliwki kroję na plasterki - dodaję na końcu w takiej postaci.
Makaron gotujemy al dente i łączymy z pastą.

Życzę smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz