poniedziałek, 19 maja 2014

PIECZONE PIEROŻKI Z MIĘSNYM FARSZEM

 SKŁADNIKI:
  • ciasto francuskie
  • 500g mięsa mielonego
  • 150g oliwek zielonych wydrylowanych
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 300g startej mozzarelli
  • przyprawy : suszone zioła- bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, pietruszka, lubczyk.
  • 3 łyżki oliwy Kujawski z czosnkiem
  • sól, pieprz do smaku
 W pierwszej kolejności na oliwie z czosnkiem podsmażamy mięso. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła, sól i pieprz oraz oliwki pokrojone w plasterki. Po wymieszaniu pozostawiamy na ok 2h - by mięso się "przegryzło" i jednocześnie ostygło. Przed rozpoczęciem tworzenia pierożków , dodajemy starty ser do farszu i dokładnie mieszamy.

Z ciasta francuskiego, dobrze schłodzonego w lodówce - szklanką wycinam kółka, uzupełniam farszem i lepię pierogi.

Informacyjnie: z gotowego, dostępnego w sklepach ciasta francuskiego wychodzi ok 15szt.

Piekę ok 15-20 min w temp.150C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz