wtorek, 6 maja 2014

ZAWIJASKI z ciasta francuskiego

SPODZIEWASZ SIĘ GOŚCI?
UWIELBIAM ZAPACH CIASTA W DOMU,OD RAZU WPROWADZA MIŁĄ ATMOSFERĘ JUŻ OD PROGU DRZWI... 
A JEŚLI JEM JESZCZE CIEPŁE TO PRZYPOMINA MI SIĘ JAK W DZIECIŃSTWIE NIE MOGŁAM SIĘ DOCZEKAĆ GDY OSTYGNĄ WYPIEKI MOJEJ BABCI I JAK TYLKO WYJMOWAŁA SWOJE SMAKOŁYKI Z PIEKARNIKA JA STAŁAM JUŻ TUŻ OBOK I CZEKAŁAM, AŻ BĘDĘ MOGŁA SPRÓBOWAĆ :) 

Takie właśnie są te ciastka. Nie można długo wytrzymać. Zawsze w lodówce mam ciasto francuskie na tzw. różne sytuacje "awaryjne". Niespodziewana wizyta gości czy np. szybki pomysł na ulubiony obiad mojego męża - czyli tarta. Daje bardzo dużo możliwości. Krótko mówiąc uwielbiam je!!!! Na słodko i na słono również.

Dziś na słodko!



Składniki:

  • ciasto francuskie
  • biały ser półtłusty
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • rodzynki
  • cukier waniliowy
Nie przepadam za zmielonym serem do tego przepisu, ale jak ktoś woli taką konsystencję to może być i taki. Kostkę białego sera rozgniatam widelcem i dodaję śmietanę oraz cukier waniliowy. Należy dokładnie wymieszać w jednolitą masę. Dodajemy rodzynki (można wcześniej namoczyć je w mleku).

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy cienką warstwą serem. Przy jednym brzegu (krótszym) pozostawiamy troszkę wolnej przestrzeni tak by po zrolowaniu i przyklejeniu dokładnie przylegał do pozostałego ciasta. Następnie tniemy na  2 cm kawałki. Delikatnie spłaszczamy, po czym układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie, gdyż ciastka trochę urosną.

Pieczemy (w zależności od tego jak bardzo lubimy przyrumienione ciasto) ok 15-20 min w temp.180C.




1 komentarz: