wtorek, 3 czerwca 2014

QUICHE WARZYWNY

Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy. (źródło: Wikipedia)

Oto i mój quiche - postanowiłam, że będzie przepełniony głównie warzywami :)

Pierwszym najważniejszym elementem jest kruche ciasto. Które należy rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem i w pierwszej kolejności wstawiamy na ok 10 min do nagrzanego piekarnika w temp. 180C.
Przepis na kruche ciasto - proporcja suchych składników którą najłatwiej zapamiętać to 3:2:1.
  • 2 żółtka
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
Wielokrotność tych produktów uzależniamy od powierzchni naczynia którego wybraliśmy do naszego quiche. Przygotowujemy sobie najlepiej stolnicę, na której przesiewamy w sitku mąkę. Dodajemy cukier i zimne masło posiekane na kawałki nożem. Tworzymy na środku dziurkę do której wlewamy żółtka i zagniatamy ciasto łącząc dokładnie ze sobą wszystkie elementy. Utworzone ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, aby dokładnie się schłodziło.
Warzywa których użyłam do wnętrza quiche to włoszczyzna. Marchew, pietruszka, odrobina selera i por. Wszystko drobno pokrojone w paseczki, a por w talarki. Dodatkowym elementem będą kalafior i brokuły w sosie serowym-lazurowym.

Brokuły i kalafior gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie - pilnujemy tak by się nie rozgotowały a były kruche. Sos którym polejemy warzywa to: śmietanka 12% którą należy zagotować i do niej dodajemy w kawałkach ser Lazur ( z zieloną pleśnią ).  Tak przygotowane warzywa podaję obficie polane tym sosem to owego quiche.

Włoszczyznę, którą uprzednio delikatnie podgotowałam w osolonej wodzie układam na dno podpieczonego kruchego ciasta. Na wierzch posypuję plasterkami świeżo pokrojonego czosnku. Wszystko zalewam masą jajeczno śmietanową. Na jeden pojemniczek śmietany 12% dodaję dwa jajka. Dokładnie łączę i przyprawiam do smaku: solą, pieprzem gałką muszkatałową i ulubionymi ziołami. Dodaję również ok 150g żółtego startego ostrego sera.
Masę wylewam na wierzch warzyw. Zakrywając nią dokładnie cała powierzchnię. Pieczemy ok 30 min w temp.dalej 180C.
Smacznego !

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz