sobota, 7 czerwca 2014

ZUPA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA

 SKŁADNIKI:
  • 300g truskawki
  • 500g rabarbar
  • 2 litry wody
  • 4 duże łyżki stołowe cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ulubiony makaron :)


Truskawki i  rabarbar dokładnie myjemy, z rabarbaru odkrajamy kawałek części górnej i dolnej. Pozostałość kroimy na ok 5cm kawałki. Wrzucamy do garnka rabarbar i truskawki, gdy zupa się zagotuje i owoce zmiękną odcedzamy je sitkiem. Do zupy dodajemy cukry. Można zabielić śmietaną, ja jednak podaję samą. Ma piękny kolor i zapach bez tego, nie wspominając już o tym że jest mniej kaloryczna.
Zupę podajemy letnią z makaronem.
Banalnie proste prawda? Orzeźwiające, a jaki zapach podczas gotowania w domu... Hmmm :) 

Pamiętajcie w kuchni... Im czerwieńszy wybierzecie podczas zakupu rabarbar tym jego smak będzie słodszy. 

RABARBAR - jest źródłem witamin A,C,E , A a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
W surowym rabarbarze znajduje się kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącze ma właściwości antyrakowe.
(źródło:  poradnikzdrowie.pl )


Rabarbar - owoc czy warzywo? Właściwości lecznicze rabarbaru

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie. Skąd roślina przywędrowała do Europy i dlaczego nie mamy pewności czy jest warzywem?


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html

1 komentarz: