wtorek, 23 września 2014

DANIE JEDNOGARNKOWE z cukinią i bakłażenem w roli głównej

SKŁADNIKI:
  • kasza gryczana ugotowana na sypko (2 torebki)
  • 500g szynki wieprzowej b/k
  • 2 cebule
  • 2 litry bulionu
  • 2 liście laurowe
  • kilka grzybków suszonych 
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • sól ziołowa, pieprz.

Szynkę należy pokroić w kostkę, podsmażyć krótko i na ostrym ogniu na patelni z pokrojoną w piórka cebulką ,po czym przełożyć do garnka z bulionem. Do bulionu dodać wcześniej namoczone suszone grzybki i pokrojone w paski. Gdy mięso będzie już miękkie i odpowiednio podduszone, wrzucam pokrojoną w kostkę jedną cukinię, która zagęszcza sos - rozgotowując się w nim.

Drugą cukinię i bakłażana , kroimy w plasterki "ukośnie" by były jak najdłuższe.Blanszujemy delikatnie (kilka minut) w wrzątku tak by nie były surowe.

Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym.

Pierwsza warstwa to kasza gryczana
Druga warstwa to nasz "gulasz"
Trzecia warstwa to ułożone na przemiennie plasterki cukinii i bakłażana.

Na wierzchu posypujemy do smaku solą ziołową i pieprzem.

Przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wstawiamy na 20minut do piekarnika.Warzywa się podduszą, sos z mięsa przeniknie do kaszy - odpowiednio łącząc wszystkie smaki.

Jednogarnkowe danie obiadowe.

Polecam. Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz