wtorek, 30 września 2014

OGÓRKI Z POSMAKIEM MUSZTARDY I CHRZANU


SKŁADNIKI:
*2 kg ogórków gruntowych
*1 marchew
*kilka ząbków czosnku

ZALEWA:
*1szklanka 10% octu firmy Jamar
*1 szklanka cukru
*1 czubata łyżka soli
*3 szklanki wody
*ziele angielskie

PRZYPRAWY: liść laurowy,koper,odrobina korzenia chrzanu,gorczyca.
*4 łyżeczki musztardy sarepskiej
*2 łyżeczki chrzanu tartego ostrego

Elementy zalewy łączymy ze sobą i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ogórki dokładnie czyścimy-myjemy i kroimy na cztery części. Kroimy wzdłuż ogórka na połowę i ponownie na kolejną. Marchewkę myję , obieram i kroję na cienkie plasterki. Na dno słoików (wyparzonych) sypię przyprawy i kładę po trzy plasterki marchwi i kawałki czosnku. Ćwiartki układamy pionowo w słoikach ściśle tak by do siebie przylegały. W luki wkładam pozostałe kawałki marchewki. W tym czasie woda się już wystudzi, dodaję do niej musztardę i chrzan -dokładnie mieszam. Taką zimną zalewą zakręcam słoiki i kolejno pasteryzuję po 10min każdy.  Po zagotowaniu wykładam na bawełnianą ściereczkę stawiając do góry dnem. Po wystygnięciu odkładam w ciemne, chłodne miejsce do pozostałych przetworów :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz