piątek, 14 listopada 2014

DOMOWE JESIENNE LATTE

SKŁADNIKI:

  • zaparzone espresso z kawy Douwe Egberts o smaku cynamonowym
  • mleko 3,2%
  • syrop o smaku waniliowym do kawy 
  • gorzkie kakao 
Mleko spieniamy w osobnym naczyniu - dzbanuszku , pod najwyższym ciśnieniem w ekspresie - jeśli mamy (albo podręcznym małym urządzeniem do spienienia mleka).  Kawę parzymy w małej skondensowanej ilości. 

Spienione mleko powinno być gładkie i lekkie - tzn.w pełni wolne od widocznych pęcherzyków powietrza. To bardzo istotne. W tym celu należy trzy razy delikatnie stuknąć dzbanuszkiem o blat np. kuchenny i delikatnie jednym kolistym ruchem zamieszać. ( nie łyżeczką! ).

Następnie od góry delikatnie wlać do wybranej przez nas przeźroczystej wysokiej szklanki. Od góry do naszego przygotowanego mleka delikatnie wlać przygotowane w osobnym naczyniu ( najlepiej z "dziubkiem") espresso. Już w tym momencie powinny wytworzyć się widoczne oddzielające się warstwy. 

Ostatnim etapem będzie wlanie odrobiny syropu, który osiądzie na dnie naszej jesiennej kawy.

Na wierzchu polecam posypać delikatnie gorzkim kakao.  

Z pewnością to jesienne Latte nas rozgrzeje i poprawi nastrój w te deszczowe o tej porze roku dni.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kawę z syropem. Chętnie zrobię kawę z Twojego przepisu.
    Bardzo dziękuję za udział w mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń