piątek, 14 listopada 2014

ŚLEDŹ MARYNOWANY Z KOLOROWYM PIEPRZEM

SKŁADNIKI:

  • śledzie Matjasy ok.400g
  • 2 cebule
Zalewa:
  • 0,5 szklanki ocet Jamar 10%
  • 1 szklanka wody
  • pieprz - po 4 ziarenka: czarnego, białego, czerwonego i zielonego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • gorczyca
  • odrobina suszonej skórki pomarańczowej
  • kilka goździków
  • laska cynamonu
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie ok 2,5h. Na zalewę należy połączyć wszystkie składniki w rondelku i zagotować - po czym wystudzić. Matjasy pokroiłam w tzw. "dzwonka" ok.3cm. Układam warstwami w słoiku - na zmianę przykrywając cebulą pokrojoną w piórka i zalewam marynatą. 
Pozostawiamy na dobę w chłodnym miejscu i gotowe !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz