czwartek, 11 grudnia 2014

KOLOROWE DANIE JEDNOGARNKOWE

 Składniki:

  • 300g kasza gryczana
  • marynowane kulki-buraczki
  • 400g piersi z indyka
  • 1 duża czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • 3 duże soczyste pomarańcze
  • pieprz mielony
  • sól ziołowa Kamis



sos:
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1 duża łyżka musztardy
  • oliwa z oliwek 1/4 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
Kaszę gryczaną gotuję na sypko. Mięso wkładam do małej brytfanki do piekarnika skrapiam delikatnie oliwą. Następnie oprószam solą ziołową i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Piec ok 20min w 160C.
cebulę kroję w piórka. Pomarańczę obieram i kroję w ósemki  (bez białej błonki). 

W dużym naczyniu żaroodpornym wsypuję na dno kaszę gryczaną, upieczoną pierś z indyka kroję na kawałki ok 3cm w poprzek i układam na wierzchu. Następnie buraczki i posypuję wszystko cebulą. Polewam 1/2 sosu (należy połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu- dokładnie wymieszać) i wstawiam do piekarnika na 10-15min tak by wszystko się zagrzało i smaki przegryzły. 

Po wyjęciu potrawy z piekarnika układam na wierzchu cząstki pomarańczy - polewam pozostałą częścią sosu i posypuję natką pietruszki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz