niedziela, 10 maja 2020

INDYK W POMIDORACH Z MOZARELLĄ


Składniki:
  • udziec z indyka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól, pieprz do smaku
  • pomidory śliwkowe
  • mozzarella
  • kilka listków świeżej bazylii - wg.upodobań.
Udziec z indyka skrajam na większe kawałki. Oliwę łączymy z bazylią suszoną oraz solą i pieprzem. Mięso smaruje marynatą i odstawiam na 2godz do lodówki.
Następnie podsmażam kilka minut z każdej strony na patelni. Dzięki czemu mięso po docelowym upieczeniu nie będzie suche.


Podsmażonego indyka układam na brytfance i przysłaniam warstwą pomidorów oraz mozzarelli pokrojonych w plasterki. Zazwyczaj używam pomidorów śliwkowych ponieważ mają więcej miąższu - dzięki temu pomidor dalej zachowa swoją formę a potrawa nie będzie bardzo wodnista. Wszystko wkładam do nagrzanego piekarnika na 20min w temp.190 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz