Na co dzień i od święta, to co smaczne dla najmłodszych i to co przeznaczone tylko dla dorosłych, zabawa i łączenie smaków: słodkie, kwaśne, słone, ostre, cierpkie czy też gorzkie...
piątek, 16 marca 2012
ZUPA-KREM Z PORA
Składniki:
* 0,5 litra bulionu
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 duża cebula
* 3 duże pory
* odrobina masła
* ser pleśniowy camembert
* ziola prowansalskie
* pieczywo - ja wykorzystałam bułeczki (ciabatty)
Pora pokroić w krązki do tego dodać poszatkowaną cebulę i podsmażyć na masełku. Do przygotowanego bulionu dodać warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksować blenderem. Po uzyskaniu zupy o konsystencji kremu możemy jeszcze doprawić odrobiną pieprzu i przedewszytkim dodać sporą ilość ziół prowansalskich. Gdy krem się zagotuje dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy camembert. Pod wpływem ciepła delikatnie aczkolwiek nie do końca się rozpuści. Gotowy krem podajemy z pieczywem.
~` dla fanów gęstszych sycących zup-kremów do miksowanych warzyw możemy dodać jeszcze ugotowanego ziemniaka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz