piątek, 16 marca 2012

ZUPA-KREM Z PORA



Składniki:

* 0,5 litra bulionu
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 duża cebula
* 3 duże pory
* odrobina masła
* ser pleśniowy camembert
* ziola prowansalskie
* pieczywo - ja wykorzystałam bułeczki (ciabatty)


Pora pokroić w krązki do tego dodać poszatkowaną cebulę i podsmażyć na masełku. Do przygotowanego bulionu dodać warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksować blenderem. Po uzyskaniu zupy o konsystencji kremu możemy jeszcze doprawić odrobiną pieprzu i przedewszytkim dodać sporą ilość ziół prowansalskich. Gdy krem się zagotuje dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy camembert. Pod wpływem ciepła delikatnie aczkolwiek nie do końca się rozpuści. Gotowy krem podajemy z pieczywem.

~` dla fanów gęstszych sycących zup-kremów do miksowanych warzyw możemy dodać jeszcze ugotowanego ziemniaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz