piątek, 20 kwietnia 2012

ZAPIEKANKA JAJECZNO-POROWA

Składniki:
* ciasto francuskie 1 opakow.
* jajka 3
* por (duży)
* 3 łyżeczki śmietany
* tymianek (łyżeczki) 2
* sól/pieprz do smaku
* suszone pomidory 50g
* ser camembert

Małą brytfankę należy wyłożyć ciastem francuskim (ja posługuję się już gotowym) , ponakłuwać widelcem  i wstawić na 5 min do piekarnika.
Pora kroimy w 1cm plasterki i podsmażamy na maśle. Pod koniec jak zmięknie por dodajemy do smaku pieprzu, odrobiny soli i  tymianek, wbijamy rozmieszane ze śmietaną jajka. Taką jednolitą masę z kawałkami pora wylewamy na ciasto w brytfance. Gdzieniegdzie wciskając w masę suszone pomidory.
Wierzch dekorujemy serem camembert okrągłych przeciętym na 4 warstwy. Zapiekamy- ok.30min. Pod koniec pieczenia ukladamy dekoracyjnie szczypior tak by tylko delikatnie zmiękł podczas pieczenia.
Zapiekanka jest bardzo syta. Na śniadanie taka porcja starczy na 4porcje. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pysznie się zapowiada - pory, jajka, camembert...doskonałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń