sobota, 16 czerwca 2012

Mój pomysł na SAJGONKI

Składniki:
* 1/2 piersi z kurczaka
* makaron z jednego opakowania zupki chińskiej
* pół opakowania mrożonki chińskiej z grzybkami mun i bambusem
* pół szklanki bulionu
* przyprawa chińska (ja korzystam z Kamisa "5smaków")
* opakowanie papieru ryżowego
* olej

Pierś z kurczaka drobno pokroić, obtoczyć w przyprawie i obsmażyć, pod koniec smażenia dodać warzywa z mrożonki - całość zalać bulionem. Gdy się zagotuje, dołożyc połamany na kawałki makaron wyłączyć gaz i pozostawić na patelni - po kilku minutach makaron napęcznieje. Farsz dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę pogotować tak by odparowała resztka bulionu , której nie wchłonął makaron.
Następnie placek papieru ryżowego zanurzyć na kilka sekund w letniej wodzie - zmięknie. Nałożyć łyżkę farszu przykryć nadzienie , zagiąć rogi - zawijamy jak sajgonki. Wygląda to w rezultacie tak jak poniżej:
Gotowe sajgonki smażymy kilka minut na glębokim tłuszczu do osiagnięcia złotobrązawego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz