piątek, 15 czerwca 2012

TARTA Z KOZIM SEREM

Składniki:
*ciasto francuskie
*ser kozi
*odrobina ostrzejszego startego sera żółtego
*3 małe pomidory
*2-3 ząbki czosnku
*mała dymka, garść listków świeżej bazylii
*jajko
*śmietana
*sól, pieprz, zioła prowansalskie
*oliwa z oliwek bazyliowa

Foremkę do tarty wypełniamy ciastem francuskim. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i następnie przekrajamy na pół. Układamy na cieście francuskim.
Ser kozi rozgniatamy i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z jajkiem i dwiema łyżkami stołowymi oliwy - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy po czym dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Listki bazylii i dymkę z cebulkami skrajamy na drobne plasterki/kawałki wraz z startym zółtym serem i łączymy z masą serową.
Wylewamy całość pomiędzy połówki pomidorów na ciasto i wkładamy do piekarnika na ok.30min do momentu ścięcia się masy.

Tartę kroimy na trójkąty jak pizze. Każdy pomidorek można jeszcze delikatnie przed podaniem skropić bazyliową oliwą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kozi ser. Myślę by ta tarta mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń