wtorek, 12 czerwca 2012

TARTA Z JABŁKAMI


Składniki:

*ciasto francuskie

*5-6 mniejszych jabłek

*1 małe opakowanie cukru cynamonowego

*2 łyżeczki cukru waniliowego

*masło

*odrobina soku z cytryny

*płatki migdałowe




Foremkę do tarty wykładamy papierem do pieczenia następnie wysypujemy równa warstwę cukru cynamonowego  (jak ktoś lubi można jeszcze ułożyć rodzynki). Na wierzchu układamy cienkie plasterki jabłka w ślimaczka - jak na zdjęciu ( w między czasie delikatnie skrapiam cytryną tak by w trakcie ukladania jabłek część nie ściemniala), na wierzchu delikatnie posypując cukrem waniliowym tak by skarmeliował podczas pieczenia i migdałami.
Do piekarnika wstawiamy na niezawysoka temperaturę i kontrolując sytuację pieczemy do momentu zarumienienia się jabłek i migdałów ok.30-40min.


3 komentarze: