poniedziałek, 16 czerwca 2014

CYNAMONOWE MINI MARCHEWKI


SKŁADNIKI:
  • 500g małych marcheweczek
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 duże łyżki miodu
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej - ja użyłam marki Kotany ( nie kandyzowanej! )
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 laska cynamonu
Marchewki gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Po czym dokładnie osuszamy.
Na głębokiej patelni , rozpuszczamy tłuszcz ( masło ) do którego dodaję miód, goździki, skórkę pomarańczową, cynamon w jednej i drugiej postaci. Gdy wszystkie elementy nam się dokładnie połączą dodaję marchewki i mieszając grzeję razem z sosem jeszcze ok 5 minut.

Idealnie jako dodatek do obiadu. Ja podałam takie marchewki razem z indykiem.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz