niedziela, 22 czerwca 2014

DOMOWA PIECZONA SZYNKA - Pudliszki pomidorowe inspiracje Kategoria: mięso

Każdy z nas potrzebuje czasem jakiejś zmiany. Kupujemy w sklepach ciągle podobne wędliny, same konserwanty, nienaturalne kolory i zapachy...
Proponuję Wam domową pieczoną szynkę dla odmiany do chleba, na kanapki. Taka pieczeń i w takiej ilości o wiele dłużej może "istnieć" w naszej lodówce niż zakupione wędliny sklepowe i cieszyć się taką samą świeżością przy każdym kolejnym jej próbowaniu :)

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg chudej szynki wieprzowej b/k
  • ząbki czosnku (4szt.)
  • goździki (10szt.)
  • ziele angielskie (5szt.)
  • listki laurowe (4szt.)
Marynata: 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka chrzanu ostrego
  • 2 łyżeczki oliwy 
  • 1 łyżeczka wody
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • mały koncentrat Pudliszki
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać i dokładnie wysmarować marynatą szynkę.
Następnie ząbkami czosnku (przecięte na cztery części każdy), liśćmi laurowymi  oraz zielem angielskim obłożyć mięso.
Ponacinać nożem małe dziurki i włożyć goździki. Po czym bardzo dokładnie zawijamy w folię (ja zwinełam trzy razy) tak by sok puszczony podczas pieczenia nie wypłynął. Dzięki temu szynka nie będzie sucha i bardziej aromatyczna. Tak przygotowaną pieczeń wkładam do lodówki na min.24h.
Szynkę pieczemy tradycyjnie wg zasady: 1 godz na 1 kg mięsa + dodatkowe 30min.
Czyli w moim przypadku piekłam 2h. Pierwsze 30 minut piekłam w tem 150C następnie zwiększyłam do 180C. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do wystygnięcia. Następnie usuwam folie z pieczenia i przekładam do świeżej. Wkładam do lodówki by dobrze się schłodziła przed pokrojeniem do pieczywa.
Polecam z chrzanem i  pomidorkami!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz