wtorek, 24 czerwca 2014

FONDUE CZEKOLADOWE



To kolejny pomysł na romantyczną kolację :) ostatnio raczyliśmy się w domu FONDUE CZEKOLADOWYM... ,
ponieważ ten temat gości na moim blogu po raz pierwszy tradycyjnie umieszczam parę słów o samym Fondue.

Fondue (z fran. fondre – roztapiać się) –  to potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Włoszech.
(źródło: Wikipedia).

Dziś moje Fondue w wersji nietradycyjnej -  czekoladowej.

Oczywiście przygotowanie banalnie proste ale smak??? Zabójczy... zapach czekolady w domu...


Składniki:
  • 2 tabliczki czekolady (wersje dowolne ja polecam jedną mleczną a jedną gorzką ) 
  • śmietanka 30%
  • ewentualnie: sól, chilli, kilka kropli brandy
  • owoce: truskawki, banany, kiwi, ananas
Czekoladę rozpuszczamy w  naczyniu i dodajemy odrobinę śmietany, aż do uzyskania zamierzonej konsystencji. Podzieliłam swoją czekoladę na dwie części. Proponuję by modyfikować nasze wersje czekolady - można dodać np. odrobinę soli lub chilli. Ewentualnie kilka kropli np. brandy.

Oczywiście zasada jest prosta, na szpikulec nadziewamy wybrany owoc, maczamy w czekoladzie i się delektujemy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz