piątek, 13 czerwca 2014

ZUPA KREM Z BATATÓW I BROKUŁÓW



SKŁADNIKI:
  • 500g batatów
  • 250g brokułów
  • 2 marchewki
  • 2 litry bulionu 
  • 3 listki laurowe
  • płatki migdałowe
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)



Bataty obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy wraz z brokułami i marchewką do bulionu. Dołączamy również listki laurowe. Po zagotowaniu, gdy warzywa zmiękną -wyjmujemy listki. Resztę dokładnie blenderujemy.  Do smaku dołączamy odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
Podajemy z garścią płatków migdałowych.


Bataty - inaczej wilec ziemniaczany
słodki ziemniak, to jedne z najbardziej zdrowych, pożywnych warzyw.

Najpopularniejsze odmiany batatów to te z pomarańczową albo czerwonawą skórką. Są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. I znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. 100 gramów batatów zawiera około 85 kalorii. Taka ilość zaspokaja też... w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (beta-karoten), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż w 10 proc. na błonnik.W batatach znajdziemy dużo białka o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminę B6 (chroni przed chorobami serca), a także cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo, potas, mangan, miedź.
(źródło www.kuchnia.wp.pl)


1 komentarz: