czwartek, 31 lipca 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z OWOCAMI - na zimno

Składniki:
  • 300g czekolady ciemnej- do pierwszej warstwy ( ja użyłam 200g mlecznej oraz 100g gorzkiej)
  • 150g słonych krakersów
  • 200g białej czekolady
  • 2 łyżki dużego jogurtu naturalnego - greckiego
  • 1 jabłko
  • porzeczki

Etap pierwszy:
Krakersy kruszymy na małe kawałki. Czekolady ciemne rozpuszczamy - po czym łączymy z krakersami.


Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy pierwszą warstwę naszego ciasta. Do lodówki wstawiamy na ok 2h.

Gdy ciasto się schłodzi przygotowujemy kolejną warstwę. Jabłko obieramy, kroimy na ósemki - następnie na cieniutkie plasterki które układamy na ciemnej warstwie.

Czekoladę białą rozpuszczamy i łaczymy z jogurtem naturalnym - taką masą pokrywamy jabłka a na wierzchu układamy porzeczki. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.

Gdy ciasto porządnie się schłodzi podajemy krojąc ostrym nożem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz