środa, 2 lipca 2014

LETNI OBIADEK z młodymi ziemniaczkami

SKŁADNIKI:
  • młode ziemniaki
  • koperek (koniecznie świeży)
  • zsiadłe mleko
  • jajka
  • 2 cebulki
  • łyżka tłuszczu
  • 100g boczku wędzonego
 Ziemniaki gotujemy. W tym czasie cebulkę i boczek kroimy w kostkę oraz podsmażamy do zarumienienia się boczku. Jajka smażymy na sadzone. Ziemniaki po zagotowaniu odlewamy, wkładamy do talerza wypełnionego zsiadłym mlekiem i obficie posypujemy koperkiem. Na drugim talerzu podajemy jajka sadzone, na wierzchu przykryte cebulką i boczkiem.

Smacznego !


 
ZSIADŁE MLEKO: jak zrobić samemu?
Przede wszystkim potrzebne jest mleko niepasteryzowane. To podstawa. Wlewamy je do słoika i odstawiamy na dwa dni. Po ścięciu się mleka na wierzchu powstanie delikatna śmietanka.
* uwaga! nie nastawiajmy mleka na zsiadłe gdy spodziewamy się burzliwej pogody. Stary przesąd mojej babci, ale naprawdę już nie raz się przekonałam, że mleko zsiadłe wtedy nie wychodzi... :/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz