piątek, 3 października 2014

ŚLIWKI W OCCIE

Składniki:

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
  • Śliwki węgierki - 3 kg
  • Woda - 0,5 litra
  • Cukier - 500g
  • Goździki - kilka szt
W pierwszej kolejności należy zagotować składniki na zalewę: ocet z wodą, cukier i goździki. Stopniowo do wrzącej zalewy wkładamy po kilka śliwek ( podczas zakupu starajmy się wybierać twarde, będą smaczniejsze ). Po zagotowaniu - wyjmujemy je i wkładamy kolejną partię. Śliwki układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą tą w której się gotowały.
Słoiki oczywiście wcześniej wyparzamy. Zawsze brzeg słoika i pokrywka muszę być idealnie suche. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Powyższa porcja zalewy starcza na ok 8słoików do 300ml. Takie śliwki to świetny dodatek na stole do wędlin, mięsa. Smacznego i polecam :)

1 komentarz:

  1. Na pewno przydają się do wielu pyszności:)

    lekcjwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń