czwartek, 14 maja 2020

ZUPA SZPINAKOWA




Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 5-6 ziemniaków
  • 400g mrożonego szpinaku (1opak.)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • ser topiony typu gouda - bez dodatków 150g.
Warzywa kroję w kostkę i gotuję bulion warzywny.  Na patelni podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę - dodaję do gotowego bulionu. Następnie na tej samej patelni przygotowuję szpinak (wcześniej rozmrożony), doprawiam solą i pieprzem oraz wyciskam ząbki czosnku. Tak przygotowany dodaję do zupy. Po zagotowaniu - wrzucam serek topiony. Gdy się rozpuści - doprawiam jeszcze dodatkowo solą wg. uznania. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz