SKŁADNIKI:
- 1 młoda kapusta pekińska
- 500g mielonego mięsa - ja wykorzystałam wołowo wieprzowe
- sól, pieprz
- majeranek
- 1 jajko
- pasata pomidorowa 500ml
- pęczek koperku
Kapuście ścinam pas ok.3cm od dołu, dzięki czemu tak naprawdę liście same nam się oddzielają.
Mięso doprawiam solą , pieprzem, majerankiem i łączę z jajkiem.
Mniejszymi liścmi wypełniam dół naczynia żaroodpornego na którym będę piekła
gołąbki, większe zaś wrzucam na ok3minuty do garnka z wrzątkiem. Gdy zmiękną wyjmuję je i układam na durszlaku.
Każdy liść zawijam z wkładką farszu mięsnego i układam gotowe gołąbki na przygotowanym naczyniu. Gołąbki są małe w porównaniu do tradycyjnych i bardzo delikatne w smaku.
Tak ułożone gołąbki podlewam do połowy wysokości bulionem, zamykam naczynie przykrywką (można też piec na brytfance z użyciem folii aluminiowej) i wkładam na ok 40min do piekarnika w temp.190stopnia.
Pod koniec pieczenia odlewam część powstałego już sosu - dodaję do niego pasatę pomidorową z koperkiem. Polewam nimi gołąbki i wstawiam do pieczenia jeszcze na ok10minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz