czwartek, 11 czerwca 2020

Pieczone gołąbki z młodej kapusty pekińskiej



SKŁADNIKI:
  • 1 młoda kapusta pekińska
  • 500g mielonego mięsa - ja wykorzystałam wołowo wieprzowe
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 jajko
  • pasata pomidorowa 500ml
  • pęczek koperku
Kapuście ścinam pas ok.3cm od dołu, dzięki czemu tak naprawdę liście same nam się oddzielają.

Mięso doprawiam solą , pieprzem, majerankiem i łączę z jajkiem.
Mniejszymi liścmi wypełniam dół naczynia żaroodpornego na którym będę piekła gołąbki, większe zaś wrzucam na ok3minuty do garnka z wrzątkiem. Gdy zmiękną wyjmuję je i układam na durszlaku.
Każdy liść zawijam z wkładką farszu mięsnego i układam gotowe gołąbki na przygotowanym naczyniu. Gołąbki są małe w porównaniu do tradycyjnych i bardzo delikatne w smaku.
Tak ułożone gołąbki podlewam do połowy wysokości bulionem, zamykam naczynie przykrywką (można też piec na brytfance z użyciem folii aluminiowej)  i wkładam na ok 40min do piekarnika w temp.190stopnia.

Pod koniec pieczenia odlewam część powstałego już sosu - dodaję do niego pasatę pomidorową z koperkiem. Polewam nimi gołąbki i wstawiam do pieczenia jeszcze na ok10minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz