środa, 13 sierpnia 2014

SAŁATKA ZIMOWA uwaga... marynujemy!

Składniki:
  • cukinia -1 duża
  • cebula -1 duża
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryka - 1 czerwona, 1 żółta
  • marchewka 1 duża
  • ogórki gruntowa - ok 5 sztuk


Zalewa:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki soli
  • 7-5 łyżek miodu (ja lubię słodszą dodaję siedem)
  • 4 liście laurowe
  • pieprz w całości
  • ziele angielskie
Warzywa kroimy. Marchewka w plasterki potem w ćwiartki - tak samo cukinia (ze skórką). Cebulę w pół
piórka, czosnek w plasterki,   paprykę w paski, ogórki w plasterki (ze skórką również).

Zalewę przygotować. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagotować. Gdy zalewa będzie gorąca w niej rozpuścić miód. Po ugotowaniu ja wyjmuję liść laurowy, pieprz i zielę angielskie. Warzywa dość ściśle ułożyć w słoikach, zalać następnie zalewą ciepłą, ale nie gorącą.

Słoiki należy pasteryzować 10 minut. Po czym odstawić do góry nogami na bawełnianej ściereczce na noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz