- cukinia -1 duża
- cebula -1 duża
- czosnek - 4 ząbki
- papryka - 1 czerwona, 1 żółta
- marchewka 1 duża
- ogórki gruntowa - ok 5 sztuk
Zalewa:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/2 litra wody
- 2 łyżki soli
- 7-5 łyżek miodu (ja lubię słodszą dodaję siedem)
- 4 liście laurowe
- pieprz w całości
- ziele angielskie
piórka, czosnek w plasterki, paprykę w paski, ogórki w plasterki (ze skórką również).
Zalewę przygotować. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagotować. Gdy zalewa będzie gorąca w niej rozpuścić miód. Po ugotowaniu ja wyjmuję liść laurowy, pieprz i zielę angielskie. Warzywa dość ściśle ułożyć w słoikach, zalać następnie zalewą ciepłą, ale nie gorącą.
Słoiki należy pasteryzować 10 minut. Po czym odstawić do góry nogami na bawełnianej ściereczce na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz