poniedziałek, 17 listopada 2014

KALORIE W MIĘSIE

Czy zastanawialiście się kiedyś nad kaloriami w mięsie, które wybieracie do swoich potraw? 
Co to są tak właściwie kalorie, na które powinniśmy tak zwracać uwagę w spożywanych przez nas posiłkach? 

Z pomiaru kaloryczności danego produktu wyliczana jest całkowita wartość energetyczna danego pożywienia. W sklepach na zakupowanych produktach mamy na etykietkach wyszczególnione dane dotyczące ilości kalorii w 100 gramach i w całej ilości danego pożywienia. Te dane mają pomóc nam konsumentom w kontrolowaniu spożywanych przez nas kalorii.

A co z mięsem? Tego nie zawsze mamy szansę skontrolować, by mieć szansę na podjęcie właściwej dla nas decyzji. Jest wiele czynników, które wpływają akurat na wybór danego rodzaju mięsa. Zawartość kalorii w produktach w głównej mierze zależy od zawartości w nich węglowodanów, tłuszczów lub białka.

Produkty mięsne zawierające dużo białka: to przede wszystkim pierś z indyka i szynka bez tłuszczu.


Nie zapominajmy też o sile witamin jakie kryją się w mięsie. Tego przyzwyczailiśmy się wszyscy szukać głównie w warzywach i owocach. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Witaminę A znajdziemy w podrobach : nerki cielęce i wołowe, wątroba cielęca, wieprzowa i wołowa oraz wątróbki kurze.Witaminę D w podrobach : wątrobie wołowej i wątróbkach drobiowych jak również w cielęcinie. Witaminę E w indyku. Witaminy rozpuszczalne w wodzie B1 w cielęcinie, jagnięcinie, kaczce, wątróbkach kurzych, wieprzowinie i wołowinie. B2 w gęsi, kaczce, kurczaku i wątróbkach kurzych, cielęcinie, mięsie kozim, z jelenia, sarninie, wieprzowina, wołowina, oraz pozostałych podrobach. Kolejno Niacyna znajduje się w gęsi, kurczaku. indyku, jagnięcinie, mięsie z królika, mięsie z zająca, wołowinie, wieprzowinie, cielęcinie zaś Witaminę B6 w gęsi, kurczaku, indyku, podrobach, mięsie kozim , z królika, jagnięcinie, wieprzowinie i wołowinie. Kwas pantotenowy znajdziemy w indyku, kurczaku oraz podrobach. Witamina B12 w cielęcinie, jagnięcinie i podrobach. Witamina C w płucach wołowych, wątróbkach kurzych i wątrobie cielęcej. Kwas foliowy w wątrobie wołowej natomiast Biotynę w podrobach.

Składniki mineralne? O nich nie można nie wspomnieć. W kurczaku znajdziemy Magnez; w indyku, kurczaku, mięsie z jelenia, mostku cielęcym, wątrobie jagnięcej, wieprzowej, wołowej - Fosfor; w gęsi- Potas; w kaczce, kurczaku, gęsi, indyku, wątróbce z kurczaka, koninie, cielęcinie i wszystkich podrobach- Żelazo; w piersi z kurczaka, wątróbce z kurczaka, nerkach cielęcych i wołowych oraz wątrobie wołowej- Fluor; w gęsi, kaczce, kurczaku, cielęcinie i podrobach- Miedź; w kaczce, indyku, cielęcinie, wołowinie, jagnięcinie i wieprzowinie- Cynk.

Tłuszcze znajdują się tak naprawdę we wszystkich gatunkach mięs. W najmniejszej ilości ( bo to nas tak naprawdę głównie interesuje) w cielęcinie i drobiu. To ilość tłuszczu głównie decyduje o kaloryczności danego rodzaju mięsa. Zwracajmy na to uwagę podczas wyboru mięsa do naszych posiłków i na częstotliwość ich spożywania. Głównie z uwagi na cholesterol.
Przyjrzyjmy się zatem kaloriom. Jak to wygląda? Bierzmy też pod uwagę podczas przyrządzania naszych potraw czy pieczemy, smażymy czy gotujemy dany gatunek mięsa.
Szczegółowe informacje - Tabelę kalorii możemy znaleźć na portalu iWoman.pl.
Polecam! Znajdziecie tam też wiele przydatnych i zdrowych podpowiedzi dotyczących żywienia.
Mięso - Tabela kalorii

Na moim blogu przedstawiłam już wiele przepisów dotyczących wymienionych dziś rodzajów mięs. Zwracajcie uwagę na to jakich wyborów dokonujecie. Jak widzicie jest w czym wybierać.
Ja od siebie raz jeszcze polecam Wam w związku z dzisiejszym poruszonym tematem kaloryczności i wartości w mięsie poniższe przepisy. Może nie którzy z Was sobie przypomnicie, może dopiero dostrzeżecie - jedno jest pewne Warto !

WĄTRÓBKA W SOSIE JOGURTOWYM Z CHRZANEM
http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2012/02/watrobka-w-sosie-jogurtowym-z-chrzanem.html

SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA
http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/08/szaszyki-z-piersi-kurczaka.html

MAKARON TAGLIATELLE Z INDYKIEM W PIĘCIU SMAKACH
http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/10/makaron-tagliatelle-z-indykiem-w-pieciu.html

KOPERTY NALEŚNIKOWE Z KURCZAKIEM
http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2012/03/koperty-nalesnikowe-z-kurczakiem.html

Źródła informacji teksu: 
Poradni Rodzinny wydawnictwa Publicat ; Tabele kalorii - Mały Poradnik Zdrowego Żywienia aut.: Claudia Daiber; 
portal Fit Wit.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz