piątek, 5 czerwca 2020

ZUPA Z BOTWINKI



SKŁADNIKI:
  • botwinka
  • 2-3 łyżki masła
  • ziemniaki
  • jajka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • bulion - wywar ( ja przygotowałam na kości schabowej)
  • sól, pieprz do smaku

Liście i łodygi botwinki szatkuję na drobne kawałki.
Buraczki kroję na cienkie półplasterki, koperek drobno szatkuję.
Do przygotowanego wcześniej wywaru mięsnego dodaję botwinkę i gotuję do miękkości,
zaś w drugim garnuszku na maśle podsmażam koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy zmięknie (po kilku minutach), przekładam do gotującej się zupy.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z łyżką śmietany w towarzystwie podpieczonych plasterków ziemniaków i jajka sadzonego.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz